lapprapport, bubblor i kokande vatten

material:
bägare, brännare, trefot, vattten och nät.

hypotes:
jag tror att det blir bubbligt

genomförande

det började koka och vattnet blev bubbligt.

resultat

det blev mindre vatten i bägaren och det kokar. vattnet avdunstar.

Slutsats

vattnet avdunstar. och bubblorna består av vattenånga

Lapprapport, häll upp ett glas kallt vatten

material: bägare kallt vatten
hypotes: jag tror det blir grumligt och att det bildas så bubblor.
genomförande: jag hällde upp kallt vatten i en bägare och lät det stå.
resultat: det blev lite grumligt.
slutsats: för att när det står länge så blir det grumligt och så

5.4

1. Ytvattnet som är högst upp på sjöar opch är mer förorenat än grundvattnet och måste renas innan vi dricker det.
2. När man tar vatten från sjön måste man rena det i fyra steg. 1. Där är det grov filtrering, som tar bort allt stort skräp. 2. Sen häller man ner ett klibbigt eller geléaktigt ämne i vattnet, såp att det bildas klumpar som faller till botten, kallas flockning. 3. Sedan får vattnet flyta igenom etyt tjockt lagar sand för att filtrera bort alla föroreningar som är kvar. 4. Nu häller man bakteriedödande medel i vattnet som ofta innehåller klor, eller kloratomer. Sedan upp i vattentornet där vi sedan får vattnet ifrån.
3. Sedan när vi använt vattnet är det smutsigt det renas i 2 steg. 1. Först silas alla stora föroreningar bort, kallas mekanisk rening. 2. Vid den biologiska reningen låter man bakterier rena vattnet och då bildas klumpar som sjunker till botten. 3. Man häller i andra kemiska ämnen som sedan blir klumpar och sjunker.
4. Vi renar vattnet innan vi använder det för att vi inte ska få i oss föroreningar och då kan vi bli sjuka.
5. Vi renar vattnet så att det inte kommer ut och sedan skadar fiskar och andra växter.
6. Kolla uppg. 2&3
Hjärna Jag tror att på stenåldern tog dem vattnet genom brunnar som är direkt från grundvattnet som är naturligt filtrerat. Eller så tog dem från bäckar och åar som också är renat naturligt.

testa dig själv 5.3

1. Vad kallas det när en vätska blir till gas utan att den kokar?
Avdunstning
2. Hur ser vattenånga ut?
Den är osynlig.
3. Förklara hur vatten kan avdunsta fast temperaturen är under kokpunkten.
Vissa vattenmolekyler har mer fart än andra och sliter sig loss från vattnet och blir vattenånga fast att det inte kokar.
4. Berätta om de olika delarna i vattnets kretslopp.
1)
Vatten avdunstar och stiger från havet.
2) Vattenångan bildar moln med hjälp av kondensation
3) Molnen stiger
4) Molnen blir tunga och det faller ner som snö eller regn
5) Vattnet rinner tillbaka till havet

testa dig själv 5.2

1. H2O
2.vid +4 grader
3. en liter isär lättare än en liter vatten för att molekylerna blir glesare när vatten blir is därför flyter is på vatten.
4. ytspänning är det som håller ihop vattnet. det uppstår eftersom alla molekylerna i vattnet dras till varandra. alla vätskor har ytspänning.
5.värmekapasitet menas att olika värmen är lättare att värma upp än att kyla ner

testa dig själv 5.1

1. svar: En vuxen människa består av 67% vatten.

2. svar: Varje dag förbrukar var och en 200 liter per dag.

3. svar: Saltvatten= 97,3 %,
sötvatten= 2,7 % varav: inlandsisar och glaciärer 2,1 % grundvatten 0,59 % sjöar och floder 0,01 % atmosfären 0,001 %

4. svar: Båtar, fartyg, jollar, vattenskotrar och ubåtar.

5. svar: Vi skulle dö om det bara var 90 % jordyta.

RSS 2.0